WordPress Sitemi Kurdum Şimdi Ne Yapmalıyım?
WordPress sitemi kurdum şimdi ne yapmalıyım diyorsunuz? Hemen anlatıma başlamadan. Sitenizde herhangi bir içerik yayınlamadan önce yapılması gerekenleri yaptıktan sonra içeriklerinizi yayınlamaya başlamanız en doğru hareket olacaktır.
Neden derseniz? Çünkü, WordPress sitenizin güvenlik ayarı, sayfa ayarı, kategori ayarı ve bağlantı ayarları ve benzeri ayarları yapmalısınız. Böylece sitenizi düzenli, korunaklı ve kullanışlı hale getirmiş olursunuz.
WordPress kurduktan sonra yapılması gerekenler nelermiş hep beraber bakalım:
Haydi, Şimdi Beraber Yapalım:
1 – Tema Yüklemek WordPress Ücretsiz En iyi Temalar | Hızlı 10+
2 – Fazla Temaları Silmek WordPresste Tema Yüklemek ve Tema Silmek?
3 – Hello Word Yazısını Silmek
4 – Hello Dolly Eklentisini Silmek
5 – Güvenlik Eklentisi Yüklemek WordPress En İyi Güvenlik Eklentileri?
6 – Cache Eklentisi Yüklemek WP Fastest Cache Eklentisi Kurulumu ve Ayarları?
7 – Seo Eklentisi Yüklemek WordPress Yoast SEO Eklentisi Ayarları ve Kurulumu?
8 – Anti-Spam Eklentisi Yüklemek Akismet Anti Spam Eklentisi Kurulumu ve Ayarları?
9 – Kalıcı Bağlantı Ayarlarını Düzenlemek WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?
10 – Site Başlığını, Sloganını Ve Zaman Dilimini Düzenlemek
11 – Hakkında Ve İletişim Sayfası Oluşturmak WordPress İletişim Formu Eklemek ve reCAPTCHA Kurulumu?
12 – Google Kayıt Olmak Ve Sitenizi Doğrulamak Site Haritası Oluşturmak ve Google Kayıt Olmak?
13 – Google Analytics Eklemek WordPress’te Google Analytics Kodu Ekleme?
14 – Gravatar Profil Resmi Oluşturmak Gravatar Profil Resmi Yüklemek Nasıl Yapılır?
15 – Site Haritası Oluşturarak, Search Console Eklemek Site Haritası Oluşturmak ve Google Kayıt Olmak?
16 – Yapmanız Gereken Birkaç Ayrıntı Daha Var
# Tema, blogunuzun görüntüsünü ve kullanış şeklini belirlemenizi sağlayan hazır kodlardır. WordPress sayesinde binlerce ücretsiz tema yükleyerek kullanabilirsiniz. WordPress Ücretsiz Tema En Çok Kullanılanlar | Hızlı 30+ yazıma bakabilirsiniz. WordPresste Tema Yüklemek ve Tema Silmek? yazıma bakarak daha detaylı öğrenebilirsiniz.
# Bu temalara nereden ulaşabilirim? Cevabı, bu temalara wordpress sitenizin yönetim yani Admin Panelinden Görünüm>Temalar>Yeni Ekle diyerek bütün ücretsiz temalara ulaşabilirsiniz.
WordPress blogunuzun sağlığı için kullanmadığınız yüklü olan temaları silmelisiniz. Sadece kullandığınız tema kalsın. Böylece blogunuza yük olan ve blogunuzun açılış hızını yavaşlatan bu temalardan kurtulmuş olacaksınız.
a – WordPress admin paneli>Görünüm>Temalar sekmesine gelin.
b – Açılan sayfada fareniz ile silinecek olan temanın üzerine gelerek tema detaylarını yazısını tıklayın.
c – Açılan sayfada sağ alt köşede bulunan sil tuşuna basarak silebilirsiniz.
# Wordpress Admin Paneli>Yazılar kısmına gelerek sileceğiniz yazının üzerine farenizi getirin ve çıkan çöp yazısını tıklayarak çöp kutusuna atabilirsiniz. Çöp kutusunu da tıklayarak yine yazının üzerine farenizi getirin çıkan ve çıkan kalıcı olarak sil diyerek silebilirsiniz.
# Wordpress Admin Paneli>Eklentiler sekmesini tıklayarak kullanmadığınız ve kullanmayacağınız temaları buradan silebilirsiniz.
# Bu eklentiyi mutlaka yüklemelisiniz. Her blog sitenin güvenlik ihtiyacı vardır. Özellikle blogunuz hiti artınca emeğinizi çalmaya çalışacak kötü niyetliler olabilir.
# Anlayacağınız bu eklenti olmazsa olmazlardandır. WordPress blog sitenizin de güvende olması için güvenlik eklentisi ekleyerek bunu halledebilirsiniz.
# Wordpress Admin Paneli>Eklentiler>Yeni Ekle sekmesinden çok güzel bir güvenlik eklentisi olan iThemes Security eklentisi tamda aradığınız bir güvenlik eklentisidir.
# Hemen yükle butonu basarak yükleyin ve ardında çıkacak etkinleştir butonuna basarak etkinleştirin.
Güvenlik Eklentisi Kurulumu: iThemes Security (formerly Better WP Security)?
# Blogunuzun hızı ve google açısından çok önemli olan bu eklenti önbellekleme uygulamasıdır. Blogunuzun hızının artması ve googlede en üst sıralara çıkmasında yardımcınız olacak bu eklentiyi eklemeyi kesinlikle unutmayın.
# Wordpress Admin Paneli>Eklentiler>Yeni Ekle sekmesinden yükleyebileceğiniz Cache eklentisi WP Super Cache güzel ve ayarlaması kolay bir önbellekleme eklentidir.
# Hemen yükle diyerek, yükledikten sonra etkinleştirin.
# Googlede üst sıralara çıkmanızı sağlayacak eklentilerden bir tanesi de SEO eklentisidir. Mutlaka blogunuzda olması gerekmektedir. Ürettiğiniz içeriklerinizi ve makalelerinizi SEO’ya uygun yazmak zorundasınız.
# Wordpress Admin Paneli>Eklentiler>Yeni Ekle sekmesinden yükleyebileceğiniz SEO eklentisi olarak Yoast Seo eklentisi size yardımcı olacak bir eklentidir.
# Hemen yükle diyerek, yükledikten sonra etkinleştirin.
# Blogunuzu açtığınız andan itibaren sizi spam yorumlar herkes gibi sizi de bulacaktır. Bu spam yorumlar sizi rahatsız ederek google sıralamanızı da kötü etkilenmesine sebep olacaktır.
# Wordpress Admin Paneli>Eklentiler>Yeni Ekle sekmesinden yükleyebileceğiniz en güzel anti-spam eklentisi olarak Akismet Anti-Spam eklentisi size yardımcı olacak bir eklentidir.
# Hemen yükle diyerek, yükledikten sonra etkinleştirin ve ayarlar kısmından aktif hale getirin.
Anti-spam Kurulumu: Akismet Anti Spam Eklentisi Kurulumu ve Ayarları?
# Blogunuzun URL yapısını düzenlemeniz gerekmektedir. Bu ne demek derseniz? Bu şu demek, adres çubuğunda yazılarınızın linklerinin nasıl görüneceğini belirleyeceksiniz. Çünkü wordpress blogunuzda yüklü olan URL aşağıdaki gibi olduğundan google ve kullanıcı için iyi bir URL değildir. Hemen göstereyim.
Tavsiye Yazı: WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?
# Wordpress Admin Paneli>Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar sekmesine gelin.
# Kalıcı bağlantı ayarlarınız otomatik Düz olarak işaretli olduğundan sizin bu URL ayarınızı Özel Yapı kısmına gelerek değiştirebilirsiniz.
# Site başlığını, sloganını, zaman dilimini ve e-posta adresinizin ayarlarını düzenlemek için WordPress Admin Paneli>Ayarlar>Genel sekmesinden yapabilirsiniz.
# Buradan site başlığını, sloganını ve e-posta adresinizin ayarlarını yapabilirsiniz.
# Buradan da zaman dilimi ayarınızı İstanbul yaparak, değişiklikleri kaydet demeyi unutmayın. Aksi takdirde kayıt olmayacaktır.
Hakkında sayfası: Sizi tanımak isteyen ziyaretçileriniz illa ki olacaktır. Onlara kendinizden, neler yapacağınızdan, hizmetlerinizden, neden blog açtığınızdan, başarılarınızdan tutun da başarısızlıklarınıza kadar herşeyden samimi bir yazıyla anlatacağınız kısımdır.
İletişim sayfası: İletişim formu kesinlikle ilk yapılması gerekenlerdendir. Size ulaşmak isteyenler buradan rahatça ulaşacaklardır.
Tavsiye Yazı: WordPress İletişim Formu Eklemek ve reCAPTCHA Kurulumu?
# Blogunuzu açtıktan sonra google Search Console kayıt olmak ilk yapacağınız işlerdendir. Bunun için bir google hesap numaranız olması gerekmektedir.
Tavsiye Yazı: Site Haritası Oluşturmak ve Google Kayıt Olmak?
a – Search Console: Search Console giriş yaptıktan sonra sağ tarafta Özellik Ekle butonunu tıklayın.
b – Açılan sayfada blogunuzun URL’sini yazarak Ekle tuşuna tıklayıp devam edin.
c – Açılan sayfada Alternatif Yöntemler başlığını tıklayın.
d – Açılan sayfada HTML etiketi başlığını tıklayarak açılan etiketi kopyalayın.
e – WordPress admin paneli>görünüm>Düzenleyiciye girin.
f – Tema üst bölümü(header.php) başlığına girerek <?php wp_head( ); ?> ile </head> kodlarının arasına kopyalamış olduğunuz etiketi yapıştırıp, Dodya Güncelle diyerek Search Console sayfasına tekrar dönün.
g – Burada Doğrula butonuna basarak işlemi tamamlayınız. Bu kadar.
# Google analytics web site istatistiklerini ücretsiz olarak sağlayan bir araçtır. Blogunuza sizde kesinlikle eklemelisiniz. Neden mi?
# Blogunuzu günde kaç kişi ziyaret ettiği, ne kadar vakit geçirdiği, hangi sayfalarda gezdiği gibi birçok istatistik hakkında bilginiz olur. Blogunuz hakkındaki istatistikleri öğrenerek, nerde yanlış nerde doğru yaptığınızı daha iyi analiz etmiş olursunuz.
# WordPress’te Google Analytics Kodu Ekleme? başlıklı yazıma bakarak wordpress sitenize google analytics ekleyebilirsiniz.
# Gravatar nedir? Size ait sanaldaki kimlik kartınızdır. Gravatar profilinizi oluşturduktan sonra herhangi bir siteye yorum attığınızda size ait gravatar resminiz isminiz ve adresiniz otomatik olarak yer alır. Gravatar Profil Resmi Yüklemek Nasıl Yapılır? yazıma bakarak profilinizi oluşturabilirsiniz.
# Blogunuz için site haritası oluşturmak mutlaka yapmanız gereken önemli işlerden bir tanesidir. Böylece sitenizde yapacağınız her içerik hakkında google botlarının haberdar olmasını sağlayacaktır.
Tavsiye Yazı: Site Haritası Oluşturmak ve Google Kayıt Olmak?
a – Yoast SEO eklentisini kurmuştuk WordPress Admin Paneli>SEO>XML Site Haritaları sekmesini tıklayın.
b – XML site hartası becerisi Etkinleştirin ve Değişiklikleri Kaydet diyerek kaydedin.
c – Search Console girerek sitenizin kontrol panaline girin.
d – Sağ taraftan Tarama başlığından Site Haritaları seçeneğini tıklayın.
e – Açılan ekranda sağ üstte bulunan Site haritası ekleme/Test etme butonuna tıklayarak XML sitemap uzantınızı girin. Uzantınızın sonu sitemap.xml olacak. Gönder diyerek tamamlayın.
a – Profil Ayarları: Ad ve sayodınızı, e-mail hesabınızı, sosyal medya hesaplarınızı ve gravatar profili gibi ayarlarınızı yapmak için Worpdress Admin Paneli>Kullanıcılar>Profiliniz kısmından bütün bu ayarlarınızı yapabilirsiniz.
b – Blog Üyelik: Blogunuza üye olmak size ulaşmak isteyenler olsun ya da olmasın diyorsanız. Worpdress Admin Paneli>Ayarlar>Genel kısmından üyelik seçeneğinden isteyen herkes kayıt olabilsin butonuna erişerek ayarlarınızı yapın.
c – Arama Motoru Görünürlüğü: Bu ayar sizin sitenizin google de indekslenmesini yani görünüp görünmemesini ayarlayabilirsiniz. Worpdress Admin Paneli>Ayarlar>Okuma sekmesinden arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış butonundan ayarlayabilirsiniz. Blogunuzun görünmesini istiyorsanız işaretlemeyin.
c – Paylaşma Ayarları: Yazılarınızı sosyal medya aracılığıyla yayınlanmasını istiyorsanız Worpdress Admin Paneli>Ayarlar>Paylaşma sekmesinden aktif hale getirebilirsiniz.
WordPress Sitemi Kurdum Şimdi Ne Yapmalıyım? WordPress Sitemi Kurdum Şimdi Ne Yapmalıyım?
WordPress Sitemi Kurdum Şimdi Ne Yapmalıyım? WordPress Sitemi Kurdum Şimdi Ne Yapmalıyım?
WordPress kurduktan sonra yapılması gerekenler bu kadar ve WordPress sitemi kurdum şimdi ne yapmalıyım? yazımın sonuna geldik. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Herkese kolay gelsin.